Skyteprogrammer

Svolvær Pistolklubb trener og deltar på følgende skyteprogrammer – enten på utendørsbanen eller inne i Våganhallen:

VM-FINPISTOL

Finpistol skytes på 25m bane med pistol/revolver kaliber .22 (5,56mm) Programmet består av 60 konkurranseskudd.

Presisjonsdelen består av 30 skudd som skytes mot 25m presisjonspistolskive i serier a 5 skudd, med 5 minutter skytetid pr serie.

Silhuettdelen består av 30 skudd som skytes mot 25m silhuett-pistolskive som svinges vekk mellom hvert skudd. Det skytes også her 5 skudds serier hvor skiven er fremme i 3 sek. og svinger vekk i 7 sek. mellom skuddene.

Skivene kontrolleres og lappes mellom hver serie.

STANDARDPISTOL

Standardpistol skytes på 25m bane med pistol/revolver kaliber .22 (5,56mm).

Programmet består av 60 konkurranseskudd som skytes mot 25 m presisjonspistolskive i serier á 5 skudd. Seriene er delt inn slik:

  • 4 serier på 150 sek. hver
  • 4 serier på   20 sek. hver
  • 4 serier på   10 sek. hver


Skivene kontrolleres og lappes mellom seriene.

HURTIGPISTOL GROV
HURTIGPISTOL FIN

Hurtigpistol skytes i to våpengrupper, finpistol og grovpistol. Kravene til våpen og kaliber er de samme som for Finpistol og Grovpistol programmene. Det skytes på 25m bane mot 25m silhuettpistolskive.

Det skytes 5 skudd i hver serie, totalt 60 skudd. Maksimal poengsum er 600 poeng. Det skytes på 25 meters hold. Skytestilling er stående, én hånd.

I denne konkurransen er det tillatt med pistol i kaliber .30 til .38. Skyttere for HURTIG GROV benytter seg ofte av pistol i kaliber .32, men det er også en del som bruker f.eks 9mm eller .38.

Skivene som benyttes er duellskiver, med en skala fra 5 til 10 poeng.

Programmet består av 60 konkurranseskudd i serier a 5 skudd. Disse fordeles slik:

  • 4 serier på 10 sek. hver
  • 4 serier på   8 sek. hver
  • 4 serier på   6 sek. hver


Skivene kontrolleres og lappes mellom seriene. Dette programmet ble innført i 1993 og skytes bare i Norge.

Selv om det er korte skytetider i hurtigpistol, så er det en populær gren. Den er lettere å skyte enn, f.eks. standardpistol, fordi ringene på duellskiva er større. Selv nybegynnere greier ofte å få ett brukbart resultat i denne grenen.

SILHUETTPISTOL

Silhuettpistol er baneskytingens «formel-1», og er på OL-programmet for menn.
Silhuett er hurtigskyting mot fem skiver. Under hver serie skal det skytes ett skudd i hver av de fem skivene. Det innebærer at skytteren må løfte våpnet og avfyre første skudd, før han flytter våpnet sideveis for å avfyre de andre i de resterende skivene. Du velger selv hvilken ende og rekkefølge du vil skyte de fem blinkene på.

Silhuettpistol skytes på 25m bane med pistol kaliber .22 short (5,56mm).

Programmet består av 60 konkurranseskudd som skytes mot 5 silhuettpistolskiver. Siden skivene er runde, med høyeste verdi lik 10 for treff i midten er maks oppnåelig poengsumm 600. Det skytes i to omganger med 30 skudd i hver omgang. Seriene fordeler seg slik:

  • 2 serier a 5 skudd på 8 sek. fordelt på 5 skiver
  • 2 serier a 5 skudd på 6 sek. fordelt på 5 skiver
  • 2 serier a 5 skudd på 4 sek. fordelt på 5 skiver


Etterpå skytes 2. omgang, som er lik den første. Våpenet skal ikke veie mer enn 1260 gram.

Skivene kontrolleres og lappes mellom seriene.

Tradisjonelt ble det i silhuettpistolkonkurranser brukt skiver som kunne vris 90 grader for å vises for skytteren, og deretter bli snudd tilbake for å forsvinne når skytetiden var ute. I løpet av de siste tiårene har disse skivene etterhvert blitt byttet ut med elektroniske systemer som bruker rødt og grønt lys for å indikere starten og slutten på skytetiden, og som automatisk håndterer skudd som kommer for sent.

En serie består av fem skudd med ett skudd i hver blink innen en begrenset tid. Blinkene står ved siden av hverandre 25 meter fra skytteren. Når skivene kommer fram, må skytteren heve armen fra 45 graders vinkel og avfyre sine fem skudd. Hvis et skudd blir avfyrt for sent regnes det som bom.

I store konkurranser er de seks beste skytterne kvalifisert for finalen. Her stiller alle med 0 poeng. En dømmer kun treff eller bom. For å få treff må en skyte 9,7 poeng eller bedre. Det er en og en skytter som skyter. Etter at alle har skutt 4 serier begynner eliminasjon. Når 5 serien er skutt må skytteren med minst treff sette seg. Dette fortsetter til en har kåret en vinner.

NAIS

NAIS er forkortelse for Nordisk Avdeling av Internasjonal Skytterforbund. NAIS program har eksistert for rifler. Fra 1994 er det innført NAIS program for pistol i to klasser-FIN og GROV. NAIS-Finpistol er kaliber .22-32 og NAIS-Grovpistol er kaliber .38-.45.

Progammet omfatter 30 skudd i serier a 5 skudd og skytes på 25m bane. Bare 25m silhuettpistolskive benyttes. Seriene fordeles slik:

  • 2 serier på 150 sek. hver
  • 2 duellserier (Duell biten vil si at skivene svinger frem for skytter i 3 sekunder og er borte i 7 sekunder. 5 ganger.)
  • 1 serie på 20 sek.
  • 1 serie på 10 sek.

De skytes kun med en hånd (også for rekrutter). Skivene kontrolleres og lappes mellom seriene. Kravene til de forskjellige merkene vises i tabellen nedenfor.

 Utmerkelse Fin Grov:

  •  Bronsemerket 200 p. 180 p.
  •  Sølvmerket 210 p. 190 p.
  •  Forgylt merke 220 p. 200 p.
  •  Bronse medalje 240 p. 220 p.
  •  Sølv medalje 250 p. 230 p.
  •  Forgylt medalje 260 p. 240 p.